Cześć,
Moi drodzy lato ucieka nam coraz szybciej. W powietrzu już powoli wyczuwa się jesienną aurę. Dobrze, że na razie pogoda utrzymuje się na odpowiednim poziomie, więc możemy jeszcze trochę nacieszyć się ciepłem.
A co z latem kojarzy mi się najbardziej?
Arbuzy :)
Może dziwnie to brzmi, ale ten przepyszny owoc przynosi mi swym zapachem oraz cudownym smakiem wspomnienia z gorących, wakacyjnych dni.
A żeby zatrzymać lato i te wszystkie wspaniałe chwile jak najdłużej postanowiłam wykonać dla siebie takiego właśnie arbuza z origami modułowego, a raczej jego plastry :)
A czy wiecie że:
- arbuz w 90% składa się z wody,
- zawiera w sobie witaminy: C, B1, B2 i B6, które wzmacniają odporność naszego organizmu i koncentrację,
- ze względu na zawarty kwas cytrynowy i jabłkowy, owoc skutecznie gasi pragnienie,
- arbuz zalecany jest diabetykom i osobom dbającym o sylwetkę, gdyż zawiera stosunkowo mało cukru,
- pierwsze wzmianki na temat arbuza pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu,
- obecnie uważa się, że ojczyzną arbuza jest Afryka,
- by wybrać dojrzały owoc wystarczy dokładnie go ostukać, głuchy dźwięk, to znak, że arbuz jest dojrzały i nadaje się do zjedzenia,
- arbuz ma jedynie 39 kcal w 100g
- istnieje ponad 1200 odmian arbuzów, są one uprawiane w 96 krajach, jednak to Chiny są największym producent arbuzów,
- największy arbuz został wyhodowany w 1990 roku przez Billa Carsona z Tennessee (USA), jego arbuz ważył … 118 kg!
- zawiera w sobie witaminy: C, B1, B2 i B6, które wzmacniają odporność naszego organizmu i koncentrację,
- ze względu na zawarty kwas cytrynowy i jabłkowy, owoc skutecznie gasi pragnienie,
- arbuz zalecany jest diabetykom i osobom dbającym o sylwetkę, gdyż zawiera stosunkowo mało cukru,
- pierwsze wzmianki na temat arbuza pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu,
- obecnie uważa się, że ojczyzną arbuza jest Afryka,
- by wybrać dojrzały owoc wystarczy dokładnie go ostukać, głuchy dźwięk, to znak, że arbuz jest dojrzały i nadaje się do zjedzenia,
- arbuz ma jedynie 39 kcal w 100g
- istnieje ponad 1200 odmian arbuzów, są one uprawiane w 96 krajach, jednak to Chiny są największym producent arbuzów,
- największy arbuz został wyhodowany w 1990 roku przez Billa Carsona z Tennessee (USA), jego arbuz ważył … 118 kg!
Wygląda smakowicie:) A przy okazji dowiedziałam się czegoś więcej o tym pysznym owocu :)
OdpowiedzUsuńArbuza to ja uwielbiam :)))) bardzo skutecznie gasi pragnienie w letnie dni :*
OdpowiedzUsuńTwój wygląda jak prawdziwy :)
Zgadza się, sok z arbuza jest najlepszy w letnie dni :)
UsuńMniam, jak apetycznie wygląda. Jesteś czarodziejką :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje Monisiu :)
UsuńAle fajnie wyszło ! Bardzo mi się podoba :) A arbuza to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki, ja też :)
UsuńUwielbiam arbuzy! Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Agnieszko :)
UsuńKocham arbuzy :) Ślicznie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńMniam, smakowicie wygladają!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo soczyście :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają twoje plasterki arbuza:)
OdpowiedzUsuńSuper! Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny Twój arbuzik, uwielbiam ten owoc. Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo prawdziwie :)
OdpowiedzUsuń